Als u een autoverzekering afsluiten moet, dan weet u ongetwijfeld hoeveel keuze er is. Er zijn verscheidene verzekeraars die u allemaal een verzekering aanbieden die volgens hen het beste is. U krijgt de mogelijkheid deze exact af te stemmen om uw omstandigheden, budget en voertuig. Maar hoe kunt u de autoverzekering afsluiten die het beste bij u past? Dit doet u niet door klakkeloos met de eerste de beste verzekeraar in zee te gaan, maar door uw opties goed te overwegen. De onderstaande informatie helpt u bij het maken van de beste keuze.

 

Het beste soort autoverzekering afsluiten

Allereerst moet u een beslissing maken over het soort autoverzekering dat u afsluiten wilt. Er wordt dan onderscheid gemaakt tussen verschillende dekkingen en elke verzekering is geschikt voor verschillende situaties. Meestal wordt er gekeken naar de leeftijd en de dagwaarde van de auto en kunt u een autoverzekering afsluiten gebaseerd op die informatie.

  • Een WA verzekering is de verzekering die u minimaal nodig heeft in Nederland om met uw auto de weg op te mogen gaan. Mensen met een auto ouder dan 10 jaar en met een lage dagwaarde kunnen deze autoverzekering afsluiten. U bent namelijk alleen verzekerd voor schade die u bij anderen aanricht.
  • Een allriskverzekering is dan juist voor auto’s met een hoge dagwaarde, dus nieuwe auto’s en auto’s jonger dan 6 jaar. U bent dan verzekerd voor schade bij anderen, schade bij uzelf als gevolg van een ongeluk, een natuurramp, brand of diefstal én ruitschade. Dit is de meest complete autoverzekering die u afsluiten kunt.
  • U kunt ook een WA beperkt casco autoverzekering afsluiten. Dit is de gulden middenweg tussen de twee andere opties en specifiek bedoeld voor auto’s van 6 tot 10 jaar oud en/of een gemiddelde dagwaarde. U bent dan gedekt zoals bij een allrisk verzekering, behalve de schade die u aan uw eigen voertuig aantreft als u een ongeluk veroorzaakt.

 

Wilt u uw autoverzekering uitbreiden?

Allereerst maakt u dus een keuze uit het soort autoverzekering dat u afsluiten wilt, maar daarna heeft u de mogelijkheid deze uit te breiden met extra opties. U kunt dan denken aan een aanvullende verzekering zoals een pechhulp verzekering, een inzittendenverzekering, een pechhulpdekking en een no claim beschermer. U kunt ook besluiten om een extra auto toe te voegen aan uw polis en dan krijgt u daar vaak een korting voor. U kunt ook een speciale autoverzekering afsluiten, bijvoorbeeld voor een oldtimer, een caravan of voor een zelfrijdende auto.

 

Vergeet het eigen risico bedrag niet in te vullen

U moet ook bepalen welk eigen risico bedrag u in wilt gaan vullen. Dit wordt bij een autoverzekering afsluiten veel te vaak over het hoofd gezien. U heeft een unieke kans de prijs voor uw polis te beïnvloeden. U geeft aan hoeveel geld u bereid bent zelf te betalen als u een claim gaat maken voordat de verzekeraar bijspringt. Als u geld achter de hand heeft, dan kunt u uw eigen risico bedrag wat hoger inzetten, want daar gaat de prijs van naar beneden. Kies een eigen risico bedrag waar u zich comfortabel bij voelt en u kunt een autoverzekering afsluiten die volledig is afgestemd op uw behoeften.

 

U weet wat u wilt, maar wat nu?

U heeft bepaald welk soort autoverzekering u afsluiten wilt, u weet hoe u deze wilt gaan uitbreiden en u heeft een eigen risico bedrag in gedachten. Nu is het dus tijd om naar autoverzekeringen op zoek te gaan die aan uw vereisten voldoen. De beste manier om dat te doen is door gebruik te maken van een goede vergelijkingssite. Of meerdere, zodat u zeker weet dat u alle verzekeraars bij uw vergelijking betrekt. Het is dan belangrijk dat de vergelijkingssite die u kiest onafhankelijk is en dat deze goede filters aanbiedt. Met de vergelijkingssites die u tezamen selecteert wilt u idealiter alle verzekeraars kunnen vergelijken. Wilt u zekerheid over de kwaliteit van een vergelijkingssite, ga dan op zoek naar een keurmerk. Het Keurmerk Thuiswinkel is dan uitstekend, ook als u een autoverzekering afsluiten wilt.

 

Een vergelijking uitvoeren

U kunt nu overgaan tot het uitvoeren van een vergelijking. Als u snel en gemakkelijk de beste autoverzekering afsluiten wilt, dan gebruikt u de filters van de vergelijkingssite. U kunt dan alvast een selectie maken en hoeft niet door alle resultaten te lopen. U ziet vaak in één keer welke verzekeraar het goedkoopste is, maar de kleine letters zijn ook belangrijk. Vergelijken doet u dan ook niet alleen op prijs. Wij raden u aan een selectie te maken van de autoverzekeringen die u interesseren en deze vervolgens op de volgende punten door te lopen.

  • Ga altijd naar de kleine letters. Ga daarin op zoek naar de vergoedingen die u krijgt als uw auto gestolen wordt of als u deze total loss rijdt. Dit kan per verzekeraar erg verschillen. Misschien is het voor u belangrijk dat u met pech een pechwagen kunt inschakelen en een vervangende auto heeft. De ene verzekeraar regelt dit wel voor u en de ander niet dus ga geen autoverzekering afsluiten totdat u zeker bent over de inhoudelijke feiten.
  • Ga ook naar de reviews over verzekeraars. U zal de beste autoverzekering afsluiten als u gelezen heeft over wat anderen van de verzekeraar denken. U vindt deze informatie gemakkelijk online. De verzekeraar krijgt vaak ook de kans om op deze recensies te reageren. Door naar de reacties op negatieve recensies te kijken leert u veel over de werkhouding van de verzekeraar in kwestie.

 

Andere punten om in de gaten te houden

Wilt u de beste autoverzekering afsluiten, dan zijn er nog enkele punten waarmee u rekening houdt. Zo is de premie vaak hoger als u in een bepaalde risicogroep valt. Dat zijn bijvoorbeeld jongeren en ouderen, maar ook mensen met een negatieve claim historie. U kunt bij sommige verzekeraars ook direct uw caravan, scooter of bromfiets laten verzekeren, wat het voor u gemakkelijker en vaak ook voordeliger maakt. Zorg ervoor dat u alle opties bekeken heeft, dat u instellingen gebruikt waarbij u zich comfortabel voelt en dat u de autoverzekering afsluiten gaat die het beste bij u past. U bent uiteindelijk degene die met een gerust hart rond moet kunnen rijden, dus uw autoverzekering afsluiten doet u niet zomaar.