Een nieuwe auto kopen is helemaal niet meer nodig om te kunnen pronken. Jaarlijks worden er meer dan 1,3 miljoen occasions verkocht aan nieuwe eigenaren die er nog jaren met plezier in blijven rijden. En terecht! Het is goedkoper om voor een occasion te gaan dan een nieuwe, en het is een duurzame keuze. Om je wat meer inzicht te geven wat nou een goede occasion is, helpen we je graag op weg.

Occasion award

Zo wordt er jaarlijks een award uitgereikt door AM Driving Business Remarketing Event, een initiatief van Automobiel Management. Hier worden occasions beoordeeld door te kijken naar het zoekgedrag van de klant. Dit wordt genomen als meter omdat wat de klant zoekt, het belangrijkste is voor een occasion. Dit zijn namelijk mensen die net als jij op zoek zijn naar de beste deal.

In 2020 was het een spannende race en uiteindelijk is de Toyota Aygo uitgeroepen tot de occasion van het jaar. De Toyota auto is een wagen waar de klant terecht blij van wordt volgens de jury. Het is een kleine auto die in het A of B segment valt en hierdoor minder kosten met zich meebrengt. Daarnaast is het een compacte wagen die ideaal is voor in de stad.

Begin bij je wensen

Naast dat de uitslag van deze award zijn er nog andere zaken waar je op kunt letten. Er is natuurlijk heel veel keuze, dus bedenk goed van te voren waar je de auto voor wilt gebruiken, wat het mag kosten en op welke brandstof hij moet rijden. Iets wat ook goed is om in je achterhoofd te houden is welke accessoires wil je dat de occasion echt heeft en welke zou je wel willen laten varen.

Kijk en vergelijk

Nu kun je gaan beginnen met kijken en vergelijken. Ga niet gelijk met het eerste beste aanbod in zee als je niet alles uitvoerig hebt kunnen testen. Let op de kilometerstand, want dit geeft een goede indicatie of er veel onderhoud aan zit te komen. Maak voordat je een afspraak hebt voor een proefrit een lijst met vragen die je aan de dealer wilt vragen, zo kun je er rustig over nadenken en word je niet overrompeld door het verhaal van de verkoper.

Bieden

Wanneer je een mooi exemplaar hebt gevonden waar je jezelf al in ziet rondrijden, check dan eerst nog even de waarde van de occasion online. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen! Hiervoor kun je eenvoudig een online tool voor opzoeken zodat je helemaal bent voorbereid op het onderhandelingsgesprek!