Afgekeurde auto’s in de Verenigde Staten vinden makkelijk hun weg naar Europa. Dit blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse onderneming Carfax. Carfax is onder andere gespecialiseerd in onderzoek naar het onderhoud en historie van personenauto’s. Het bedrijf registreert niet alleen de onderhoudshistorie, maar registreert ook gegevens van de politie, brandweer, autosloperijen en inspectiediensten. Uit het onderzoek van Carfax blijkt dat er jaarlijks auto’s vanuit de Verenigde Staten worden geïmporteerd, die niet meer door de keuring kwamen in de Verenigde Staten. Jaarlijks zou het gaan om 150.000 auto’s, die één of meerdere ernstige gebreken blijken te hebben. Het bedrijf onderzocht wat er gebeurde met auto’s die in het land afgekeurd werden en gesloopt dienden te worden. Opvallend genoeg bleek uit dit onderzoek dat een deel van deze auto’s niet daadwerkelijk gesloopt werd, maar naar Europa worden geëxporteerd en worden verkocht aan consumenten.

Tip: https://easyimport.nl/auto-importeren/wat-kost-een-auto-importeren/

De auto’s die vanuit de Verenigde Staten naar Litouwen worden verscheept, zijn vaak terug te vinden in de West Europese markt. Een deel daarvan komt dus ook naar Nederland, zo blijkt uit de geschiedenis van de auto’s. Om welke merken auto’s het precies gaat, is niet duidelijk. Wel geeft Rick Zielman van Carfax de volgende reactie: ”Het gaat vooral om luxe auto’s die aantrekkelijk zijn voor bijvoorbeeld de Nederlandse en Duitse markt. In Nederland rijden waarschijnlijk honderden auto’s waarmee iets grondig mis is geweest in de Verenigde Staten. Deze auto’s worden vervolgens in Europa gerepareerd, waardoor het lijkt alsof deze nieuw zijn. De verkopers van de auto’s verzwijgen het verleden van de auto.

Uitgelicht: https://easyimport.nl/bpm-berekenen-aangifte/

De ANWB waarschuwt voor deze praktijken en geeft aan dat wanneer consumenten een nieuwe occasion willen kopen, zij altijd goed moeten letten op de historie van een auto. Ook Bovag woordvoerder Tom Huyskens reageert op het issue en adviseert consumenten: ”Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het ook meestal zo.” Het advies is dus goed te letten op de historie van de auto wanneer je een tweedehands auto koopt, vooral wanneer deze afkomstig is vanuit de Verenigde Staten.