Het aanschaffen van een nieuwe auto, of toch leasen van een nieuwe auto? Beiden hebben voor- en nadelen. Een auto is anno 2021 nog steeds statussymbool voor de mens, terwijl anderen hier juist hier luchtig en nuchter in zijn. In dit artikel leggen we uit welke voordelen er verbonden zijn aan het kopen en leasen van een auto en zoomen we verder in op soorten per levenssituatie.

Voordelen: auto kopen of leasen

Het kopen van een auto kent meer nadelen dan voordelen. De voor-en nadelen zijn hieronder opgesomd.

Auto kopen

Het kopen van een auto kent twee voordelen:

  • Het is je bezit. Je kan het doorverkopen.
  • Je kan een onderhoudsbeurt zelf inplannen. Wanneer je een auto leaset kan dit niet.

Het nadeel als je een auto aanschaft is dat bij niet-goed functioneerde achterlicht, lekkage van de olie of ander gebrek je het zelf dient te verhelpen

Auto leasen

De voor- en nadelen van het kopen van een auto zijn tegenovergesteld aan het leasen van een auto. De voordelen zijn:

  • Je hoeft een gebrek aan de auto niet zelf te verhelpen.
  • Na een bepaalde tijd, kan je weer een nieuwe auto uitzoeken.

De nadelen zijn:

  • Het is niet je eigen bezit en kan het niet doorverkopen.
  • De garage/dealer plant de onderhoudsbeurt in. Dit kan jezelf niet doen. Het is afwachten of de tijdsperiode waarin de beurt gepland staat in jouw planning past.

Tegenwoordig zijn er vele aanbieders van private lease. Op de website van Carjack staat meer informatie over waar je als consument op moet letten wanneer je private lease overweegt.

 

Auto per levenssituatie

Niet iedereen heeft behoefte aan dezelfde type auto. Per levensfase verschilt men in optiek. 

 

Startend gezin

Het startende gezin kijkt vaak naar een grotere, maar goedkope nieuwe auto. De kosten van de ouders zijn natuurlijk al behoorlijk aangezien ze ook voor levensonderhoud moeten betalen en vaak zelf startend zijn in hun carrière. Hierdoor verdienen ze aanzienlijk minder. Kortom: de kosten zijn hoog en de inkomsten zijn laag. Een grotere auto, maar met een klein prijskaartje het meest geschikt voor startende gezinnen.

 

Student

Studenten zijn ook niet bepaald de mensen waarbij het geld op de rug groeit. Deze doelgroep kijkt meestal naar tweedehands of gebruikte auto’s die spotgoedkoop zijn. De vraag is echter wel of deze auto’s goedkoop zijn in onderhoud. 

 

Gepensioneerd

Een pensionado heeft over het algemeen genoeg geld. De kinderen zijn al uit huis, waardoor de kosten voor levensonderhoud minder zijn. Ook de hypotheek op een woning is nihil of zelfs afgelost. Veiligheid is een aspect dat deze mensen belangrijk vinden. Zij gaan dus op zoek naar een kwalitatieve auto, vaak duurdere auto, waarbij veiligheid hoog in het vaandel staat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een auto van het merk Volvo.