Een elektrische auto hebben wordt steeds populairder. Zowel bij particulieren als bij bedrijven. Echter moet de auto ook eens worden opgeladen en dit continu op de openbare weg doen is niet altijd heel ideaal. Een laadpaal bij bedrijf en op het terrein kan zorgen voor meer duurzaamheid. Zeker bij bepaalde bedrijven is het logisch dat ze meer en beter omgaan met betrekking tot duurzaamheid. Denk aan energiebedrijven. Met meer elektrische auto’s op het bedrijven terrein kan een laadpaal voor het bedrijf geen overbodige luxe zijn.

Alleen waar moet je op letten bij het aanschaffen van een laadpaal voor het bedrijf en waar kan de laadpaal het beste staan? Wij geven het antwoord in deze blog aan je.

Wat voor laadpaal is geschikt?

Doordat steeds meer werknemers ervoor kiezen om elektrisch te gaan rijden naar zowel kantoor als naar klanten, is het overwegen van een laadpaal een optie. Welke laadpaal voor jouw bedrijf het meest geschikt is hangt af van een aantal factoren. Om te beginnen is het belangrijk om te kijken of er ruimte is voor een laadpaal of alleen een laadpunt aan de muur. Het is namelijk ook mogelijk om te kiezen voor een wallbox, zoals de naam al zegt zit deze aan de muur vast.

Vervolgens is het belangrijk om te kijken of je alleen je eigen auto moet opladen bij het bedrijf of zijn er inmiddels meerdere medewerkers die al elektrisch rijden en paal nodig hebben? Tot slot is het belangrijk om te kijken naar het vermogen. Een laadpaal is namelijk verkrijgbaar in verschillende vermogens. Hoe groter het vermogen, des te sneller een auto is opgeladen. Als je kijkt naar de kosten van een laadpaal dan beginnen deze rond de 750 euro exclusief btw.

Let wel op dat de installatiekosten en een service abonnement daarin niet zijn meegerekend. Voor bedrijven zijn laadpalen met meerdere laadpunten uitermate geschikt: zo worden meerdere auto’s tegelijkertijd opgeladen. Het opladen wordt vaak betaald met een laadpas. Op die manier bepaal je zelf wie zijn of haar auto bij de laadpaal kan opladen.

Waar de laadpaal plaatsen? Kantoor of bij de medewerker thuis?

Als je eruit bent welk type laadpaal het meest geschikt is voor jou, dan kun je vervolgens kijken naar de plek van de laadpaal. Indien je een laadpaal op de parkeerplaats van het bedrijf wilt installeren biedt dit meerdere voordelen. De medewerkers kunnen namelijk eenvoudig hun elektrische auto opladen en tevens zorg je voor een duurzame uitstraling. Is een medewerker veel onderweg voor zijn of haar werk? Dan kun je beter gaan kijken of het niet handiger is dat de laadpaal bij het huis van de medewerker staat. De auto kan dan ’s nachts worden opgeladen.

Zet deze laatste optie echter wel heel goed en duidelijk op papier. Denk na over wat er gebeurt als de medewerker uit dienst treed of verhuist. Als de medewerker verhuist, gaat de laadpaal dan ook mee verhuizen? Wie betaalt de kosten daarvoor? Laat dit zwart op wit vastleggen. Vergeet daarbij ook niet om eventuele vergoedingen van de laadkosten mee te nemen.